menu

Wizyta w piekarni „Rogalik”

2017-10-01 08:01:02 (ost. akt: 2020-04-06 09:33:24)

We wrześniu klasy III odwiedziły piekarnię „Rogalik”. Pan Bernard Niechwiadowicz w interesujący sposób zapoznał uczniów z etapami powstawania chleba, różnymi rodzajami pieczywa, w praktyce mogli zobaczyć, na czym polega praca piekarza. Dzieci dowiedziały się, że chleb piecze się w temperaturze 250 stopni Celcjusza, pół godziny. Oglądały komorę do wzrostu ciasta, maszyny i urządzenia do wyrobu ciasta oraz podziału ciasta na bułeczki. Uczestniczyli też w pieczeniu chleba i ozdabianiu go. Następnie uczniowie degustowali chleb na naturalnym kwasie chlebowym. Nasi milusińscy zjedli dwa chleby, byli albo bardzo głodni, albo tak im smakował. Uczniowie pomagali piekarzom, zadawali pytania np: „Co to znaczy pieczywo pełnoziarniste i jakie ma znaczenie zdrowotne”, „Dlaczego należy posmarować chleb wodą przed pieczeniem? „Jakie pieczywo jest najzdrowsze?”. Bardzo dziękujemy p. Bernardowi oraz wszystkim pracownikom piekarni, to prawdziwi przyjaciele szkoły. Zajęcia były bardzo ciekawe, przeprowadzone w miłej, serdecznej atmosferze. Uczniowie pełni emocji, uśmiechnięci i bogatsi o nową wiedzę powrócili do szkoły na dalsze zajęcia.
  • Dzwonki
  • Certyfikat uczestnictwa
  • Dobre miejsce dla człowieka
  • Certyfikat - Szkoła Odpowiedzialna Cyfrowo
  • Certyfikat - Idą Święta, nie o SMS-ie, lecz o kartce pamiętaj!
  • Certyfikat uznania
  • Certyfikat Placówki Rozwijającej Talenty
  • Certyfikat Akademii Bezpiecznego Puchatka