W obecnym roku szkolnym uczniowie klasy I„a” rozwijają swoje zainteresowania w ramach koła „Kreatywna klasa- Laboratorium Przyszłości- zajęcia konstrukcyjno-kulinarne”. Celem programu jest rozwijanie uzdolnień, zainteresowań i kreatywności dzieci oraz ich wrodzonych możliwości twórczych poprzez różnorodną aktywność.
Marzec to miesiąc, w którym warto zadbać o zdrowie i energię na wiosnę. Uczniowie chętnie podjęli temat zdrowego odżywiania się. Zaczęliśmy od kolorowych i bogatych w witaminy soków warzywno-owocowych i surówki. Niektórzy po raz pierwszy mogli samodzielnie wykonać i spróbować „owoców” swojej pracy. Na kolejnych zajęciach pod hasłem „wesołe kanapki” przygotowali własnoręcznie wiosenny twarożek, który zajadali z ogromnym apetytem. Największą jednak atrakcją okazały się gofry! Ileż było ekscytacji przed zajęciami! Z ogromną cierpliwością dzieci wykonywały kolejne punkty przepisu, współpracując w małych grupach, podzieleni na poszczególne etapy pracy. I kiedy już gofry były gotowe- zostały spałaszowane w okamgnieniu :)
Dzięki sprzętowi kupionemu przez szkołę w ramach tego programu możliwe było przeprowadzenie takich zajęć. W sali specjalnie przeznaczonej na zajęcia Laboratorium Przyszłości mieliśmy do dyspozycji robota kuchennego do wykonania surówki, sokowirówkę i oczywiście (największa atrakcja) miksery i gofrownice! Uczniowie mieli niesamowitą okazję w sposób zorganizowany i bezpieczny poznać zasady korzystania z urządzeń technicznych oraz ręcznego sprzętu kuchennego. Po każdych zajęciach chętnie także porządkowali salę wiedząc, że będzie ona służyła także innym klasom.
Wychowawczyni 1a - Dorota Żebrowska